Продукт-менеджер: середня зарплата в Україні

За останні 6 місяців в Україні істотно збільшилася зарплата у DevOps-фахівців – з $2400 до $2800. Я й досі проходжу навчання Вакансія Product Manager віддалено в залежності від викликів та посади, яку обіймаю. Наступним етапом у моєму розвитку буде навчитись основам програмування, щоб зробити крок до Delivery Manager та бути on the same page з розробниками продукту. На момент зміни професії я працювала HR Business Partner в українській компанії SoftServe.

Особливості створення відеоконтенту в соціальних мережах: 14 ідей Reels для бізнесу

Скільки заробляють Product Managers

Найбільше зростання медіанної зарплати в Customer Success (+$530), проте кількість відповідей від цих фахівців невелика (23), тому до цих результатів треба ставитися з обережністю. У фахівців з Sales / Business development зростання на $150, до $1150. Медіанна зарплата UI/UX Designer майже без змін (+$25 за останні пів року), але стали менше отримувати початківці (з $700 до $600 у джуніорів). У другому півріччі зупинилося падіння зарплат SRE, яке тривало з літа 2022 року, а медіанна зарплата зросла на $500 до $4500. Фахівці зі SRE — одні з найдосвідченіших в українському ІТ (59% з них працюють в ІТ 10 і більше років).

Домашня аджика від Євгена Клопотенка: елементарний рецепт від шефа

Це заходи, на яких розробники, менеджери, дизайнери та інші учасники збираються в команди і змагаються між собою, створюючи який-небудь проєкт. Курси – коротший шлях влитися в професію продакт-менеджера. Тривають вони приблизно 6-9 місяців, протягом яких можна вивчити основи спеціальності та опанувати багато інструментів. Крім рівня заробітних плат, нам цікаво було дізнатися про фактори мотивації, демотивації і деякі умови праці. У Product Manager (80 респондентів) вилка доходу – від $1300 до $4800.

Хто такий продакт-менеджер і чим він займається

А поки давайте подивимося на рівень зарплат у цілому по ролях Product/Project і заглибимося в деталі саме по ролях Product Owner/Manager. Зарплати UI / UX-дизайнерів найбільше зросли у Senior (з $2300 до $3000), Lead (з $3400 до $3800) і Junior (з $570 до $700). Якщо у вас є коментарі, пропозиції або зауваження до статті 👉 переходьте до обговорення або пишіть на [email protected]. Докладна інформація з розбивкою за категоріями, містами та досвідом у розділі «Зарплати». Найнижчі зарплати, як і раніше, у фахівців з підтримки, сисадмінів і HTML-кодерів.

Як стати продакт-менеджером

В основі цього матеріалу – дані, отримані від 142 продуктових управлінців, які працюють в IT-компаніях на території України. В IT-спільноті ще не визначилося чітке розмежування між назвами, а їхнє наповнення змінюється від компанії до компанії – кожен сам визначає актуальні функції. Найдосвідченіші фахівці — DevOps / SRE, PM, фахівці з ERP/CRM та сисадміни, близько 60% яких працюють в ІТ понад п’ять років.

Задача програм-менеджера — знайти баланс між захистом команди, водночас не звинувачуючи клієнта. Потрібно донести йому інформацію про проблеми через процеси. Важливі навички лідерства та міжособистісного спілкування. Програмний менеджер має викликати повагу, створювати почуття спільності серед учасників проєктних команд та вміти ефективно комунікувати з командою та стейкхолдерами.

Наприклад, він може стати керівником відділу продуктів, заступником директора з розвитку продуктів або директором з розвитку бізнесу. За ними йдуть фахівці з Data Science ($2830, +$380 за пів року), Big Data ($2650, мінус $550), Machine Learning ($2500, +$400), а також бізнес-аналітики ($2415, +$265). Традиційно високі зарплати у фахівців DevOps ($3500, +$300 за останні пів року) і SRE ($4250, +$1250), DBA ($3285).

  • Може здатися, що не важливо, звідки ти прийшов у сферу управління продуктом — важливі особисті якості і багатогранний досвід.
  • Для працівників на зазначених посадах пріоритетним фактором мотивації є професійний розвиток (81,31%).
  • Одним із найважливіших етапів у процесі тестування ідей стає випуск MVP (рішення з мінімальним необхідним набором функцій).
  • Майбутнє часто не таке райдужне, як ми собі його уявляємо.
  • Для тих, хто прагне стати Project Manager, курс DAO PM запропонує глибокі знання в галузі управління проектами та практичний досвід.

Трохи вищі зарплати CTO в аустафінгових компаніях і стартапах (близько $8000), в порівнянні з $6000–6500 в продуктових та аутсорсингових компаніях. Жінки, як і раніше, становлять приблизно 40% цих ІТ-фахівців в Україні. 67% жінок працюють як технічні фахівці, 33% — як нетехнічні. Найчастіше вони обіймають посади тестувальниць (28% всіх жінок в ІТ), розробниць (18%) та фахівчинь з HR, рекрутингу та навчання (13%).

Саме тому ви повинні правильно визначити свій ринковий сегмент, виокремити портрет користувача і проблеми, які вирішує продукт. На кожному етапі ви можете використовувати певні інструменти, щоб максимізувати свою вигоду й отримати більший прибуток. Вибір між кар’єрою Project Manager і Product Manager може бути складним, особливо з огляду на їхню важливість і вплив в IT-сфері. Цей розділ допоможе вам визначитися, яка з цих ролей краще відповідає вашим навичкам, інтересам та кар’єрним амбіціям. Стратегічне мислення, аналітичні здібності, комунікативні навички, розуміння користувацького досвіду і технічних аспектів продукту. Роль продакт-менеджера актуальна в різних сферах, починаючи від стартапів і закінчуючи великими корпораціями.

Медіанні зарплати в найбільших спеціалізаціях практично не змінилися. Заповніть, якщо ви не проти, щоб ми могли зв’язатись у випадку потреби. Найвища зарплата зафіксована у Director of Engineering ($6200) і CTO ($5000), найнижча — у HTML Coder ($650). Проактивність — Program Manager не сидить склавши руки в очікуванні проблеми. Якщо складнощів на поточному етапі немає, фахівець стежить за статусами та аналізує зроблену роботу.

Але гнучкість почала даватися взнаки і в тому, що ці ролі поєднуються 2 в 1 або є нечіткий розподіл функцій і завдань ролей. Перший вивчав споживачів і конкурентів, формував вимоги до продукту з огляду на свої знання і, власне, відповідав за досягнення максимальної цінності продукту для користувача. Він передавав концепцію з вимогами менеджеру проєкту, який відповідав за терміни, якість, виконання бюджету і ефективність команди розроблення. Найбільше новачків серед HTML-кодерів (14%), фахівців з продажів та розвитку бізнесу (10%), фахівців з безпеки, аналітиків і фахівців підтримки (по 9%). Усі зарплати вказано в доларах США після сплати податків («чистими»). Звичайно, ми дуже хочемо створювати найкращі у світі продукти, але, якщо вони не будуть монетизуватися, проєкт у кінцевому підсумку закриють.

Найбільш оплачуваними посадами в IT залишаються Director of Engineering ($6500) і CTO ($6100, +$1100 за останні пів року). Є тенденція до зниження медіанної зарплати Data Analyst (-$155), передусім у великих компаніях з більш ніж 200 співробітниками. Також на третину зменшилась кількість опитаних фахівців з аналізу даних в аутсорсингових та аутстафінгових компаніях.

Проджект-менеджер в IT керує проєктом, фокусуючись на досягненні результатів, узгоджених із клієнтом на початку роботи. Іноді PM може також виконувати функції SCRUM-майстра — людини, що розбирається в процесі розробки, допомагає команді побудувати комунікацію та робочі процеси відповідно до принципів SCRUM. Я б розробила додаток, який дозволяє зазирнути в майбутнє. Це допомогло б відкоригувати свої дії та навчитися цінувати певні моменти в теперішньому. Майбутнє часто не таке райдужне, як ми собі його уявляємо.

Її розмір залежить від досвіду фахівця, який обчислюється як у роках роботи, так і в кількості великих проєктів на рахунку менеджера. Також у розподілі зарплат задіяний географічний фактор (у столиці зарплата буде вищою), популярність і впливовість компанії, бюджет проєкту. Одним із поширених варіантів розвитку кар’єри може бути перехід від керівництва одним продуктом до управління напрямком.

Проєктний менеджмент — це про ініціативність, емоційний інтелект і лідерство нового часу. Якщо ви ризикнете й почнете свій шлях у цьому напрямі, то отримаєте більше, ніж просто нову професію. Наприклад, у ком’юніті PMI є окремий канал для учасників спільноти, куди  часто додають вакансії з нульовим чи мінімальним досвідом. Розробити дорожню карту або залучити ментора, що допоможе вам перейти на нову позицію. Наприклад, зараз є ресурси, де можна легко знайти ментора, як-от Projector Mentorship Platform та TheWays.

Скільки заробляють Product Managers

Скористайтеся нею, щоб розібратися з правилами вступу, підготуватися до іспитів, зрозуміти принцип зарахування, зібрати всі документи та не пропустити терміни їхньої подачі. Найбільш професія менеджера з продукту затребувана в IT-сфері, де вона спочатку і з’явилася, але з часом таку посаду впроваджують і підприємства з інших галузей. Радить Program Manager в EPAM Юлія Дем’янова (10 років досвіду в IT).

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment

Name

Home Shop 0 Cart Account
Shopping Cart (0)

No products in the cart. No products in the cart.